Mehän toimimme itse vuoteen 2005 asti lypsykarjatilallisina. Karja-aikoina parasta juustoa minusta oli meijeristä tilattuna joko Valion punakuorinen Edam-juusto, tai sitten Oltermanni. No, kun rupesimme panostamaan lähiruokaan, niin minulle oli selvää, että juustotkin tulee olla lähellä valmistettuja. Ja niin löysin Polven Juustolan Kouvolan Sippolasta polvenjuustola.fi.
Samalla vaihtui suosikkini juustojen suhteen. Lempijuustokseni nousi sekä Sippolan Emmental että Polven Juustolan Talonpoikaisjuusto. Polven Juustola on useimpien yhteistyökumppaneidemme tapaan perheyritys. Juustolan lisäksi he pyörittävät tilausravintolatoimintaa, ravintolassa on paikkoja jopa 120 henkilölle. Juustot markkinoidaan pääosin vähittäiskaupan kautta, mutta myös Polven Juustolan omassa juustomyymälässä on mahdollisuus tehdä ostoksia. Siellä on tarjolla monenlaisia herkkuja ja juustojen lisäksi sieltä löytää myös muita heidän yhteistyökumppaneidensa tuotteita. Kannattaa käydä paikan päällä tutustumassa!

REKO-toiminnan kautta olen löytänyt myös toisen yhteistyökumppanin juustotarjontaamme: Mäkelän Tilajuustola Iitistä, makelantilajuustola.fi/. Mäkelän Tilajuustolan tuotteet ovat olleet myynnissä samoissa jakeluissa kuin mihin olen toimittanut omat leipomukseni, joten on ollut helppoa tilata tuotteet ennakkoon ja noutaa ne kotiin jakeluista. Mäkelän Tilajuustola, jälleen yksi perheyritysyhteistyökumppani, aloitti juustojen valmistuksen vuonna 1992 tilan omien lehmien maidosta Iitin Maatilatorille.
Tuotanto aloitettiin pienimuotoisena kokeiluna tuorejuustoilla. Vuosien saatossa valmistusmäärät ja tuotevalikoima, sekä toimitusalue ovat kasvaneet, mutta tuotteet valmistetaan yhä pastöroidusta tilamaidosta käsityönä. Heidän tuotteistaan henkilökohtainen suosikkini on basilikainen Juhlakartano. Vuonna 2018 Mäkelän tilajuustola valittiin Kymenlaakson Maistuvaksi maaseutuyritykseksi (sama kunniamaininta, jonka Aholafarm sai vuonna 2017 – ja vieläkin mieltä lämmittää!).
Mäkelän Tilajuustolan tuotteita voi ostaa useista eri elintarvikemyymälöistä Kymenlaaksossa ja pääkaupunkiseudulla, sekä tietysti tosiaan Kymenlaakson REKO-jakeluista.Villitseekö villivihannekset sinutkin? Uusi satokausi lähestyy, seuraavaksi tarinaa yrteistä….