Juustoissa löytyy

Emännän tarinoita, osa 8

Toimimme itse vuoteen 2005 asti lypsykarjatilallisina. Karja-aikoina parasta juustoa minusta oli meijeristä tilattuna joko Valion punakuorinen Edam-juusto, tai sitten Oltermanni. No, kun rupesimme panostamaan lähiruokaan, niin minulle oli selvää, että juustotkin tulee olla lähellä valmistettuja.


Polven Juustola


Ensimmäiseksi löysin Polven Juustolan Kouvolan Sippolasta polvenjuustola.fi.
Samalla vaihtui suosikkini juustojen suhteen. Lempijuustokseni nousi Sippolan Emmental ja Talonpoikaisjuusto. Polven Juustola on useimpien yhteistyökumppaneidemme tapaan perheyritys. Juustolan lisäksi he pyörittävät tilausravintolatoimintaa, ravintolassa on paikkoja jopa 120 henkilölle. Juustot markkinoidaan pääosin vähittäiskaupan kautta, mutta myös Polven Juustolan omassa juustomyymälässä on mahdollisuus tehdä ostoksia. Siellä on tarjolla monenlaisia herkkuja ja juustojen lisäksi sieltä löytää myös muita heidän yhteistyökumppaneidensa tuotteita. Kannattaa käydä paikan päällä tutustumassa!

Mäkelän Tilajuustola


REKO-toiminnan kautta olen löytänyt myös toisen yhteistyökumppanin juustotarjontaamme: Mäkelän Tilajuustola Iitistä, makelantilajuustola.fi/. Mäkelän Tilajuustolan tuotteet ovat olleet myynnissä samoissa jakeluissa kuin mihin olen toimittanut omat leipomukseni, joten on ollut helppoa tilata tuotteet ennakkoon ja noutaa ne kotiin jakeluista. Mäkelän Tilajuustola, jälleen yksi perheyritysyhteistyökumppani, aloitti juustojen valmistuksen vuonna 1992 tilan omien lehmien maidosta Iitin Maatilatorille.
Tuotanto aloitettiin pienimuotoisena kokeiluna tuorejuustoilla. Vuosien saatossa valmistusmäärät ja tuotevalikoima, sekä toimitusalue ovat kasvaneet, mutta tuotteet valmistetaan yhä pastöroidusta tilamaidosta käsityönä. Heidän tuotteistaan henkilökohtainen suosikkini on basilikainen Juhlakartano. Vuonna 2018 Mäkelän tilajuustola valittiin Kymenlaakson Maistuvaksi maaseutuyritykseksi (sama kunniamaininta, jonka Aholafarm sai vuonna 2017 – ja vieläkin mieltä lämmittää!).
Mäkelän Tilajuustolan tuotteita voi ostaa useista eri elintarvikemyymälöistä Kymenlaaksossa ja pääkaupunkiseudulla, sekä tietysti tosiaan Kymenlaakson REKO-jakeluista.

Paavolan kotijuustola


Paavolan Kotijuustola on vuonna 1992 perustettu Elimäkeläinen yritys. Ideana on valmistaa käsittelemättömästä suomalaisesta maidosta maukkaita juustoja ja jogurtteja. Heillä tehdään siis leipäjuustoa, tuorejuustoja (5 eri makua), paistettua juustoa eli munajuustoa sekä jogurtteja (8 eri laatua). Kaikki tuotteemme ovat käsintehtyjä Suomalaisista raaka-aineista ja ne ovat säilöntä- ja lisäaineettomia.

Paavolassa juustot ja jogurtit valmistetaan luonnollisesti, tuoreesta maidosta.

Me Aholafarmilla olemme tilanneet heiltä laktoositonta leipäjuustoa ja laktoosittomia jogurtteja esim. brunssipöytiin Aholafarmin lähigranolan kanssa nautittavaksi.

Paavolassakin on ryhmille sopiva tilauskahvila.
Matkaetapiksi sopiva taukopaikka, jossa hyvän kahvin ja tarjoilun lisäksi voi pysähtyä juusto-ostoksille.
Kannattaa ottaa yhteyttä:
https://kotijuustola.fi/

Villitseekö villivihannekset sinutkin? Uusi satokausi lähestyy, seuraavaksi tarinaa yrteistä….