Marjat lähimetsistä ja puutarhoista

Emännän tarinoita, osa 6

Nyt jatkuu tarina lähiruoasta ja siihen liittyvästä yhteistyöstä lähituottajien kanssa. Vuorossa marjat ja mehut.

Aikaisempien sukupolvien perintöä

Asumme 1930-luvulla rakennetussa maalaistalossa ja minua edeltäneet emännät ovat istuttaneet puutarhaamme useita marjapensaita. Niinpä puna- ja mustaherukat keräämme omasta puutarhastamme ja marjamehua riittää asiakkaillemme pitkälle talveen. Myös omenasoseet keitetään oman puutarhan sadosta. Näiden ”perinteisten” puutarhatuotteiden lisäksi anoppini puutarhassa kasvaa viinirypäleitä, joista olen valmistanut itse rypälemehua.


Auttavainen anoppi

Anoppini on edelleen innokas marjastaja. Olen onnekas: hän on kerännyt minulle niin mustikat kuin puolukatkin, joinakin vuosina myös karpaloita. Metsään hän menee joko polkupyörällä tai jalkaisin, joten ei ole todellakaan liioittelua puhua lähimetsän marjoista!

Mansikat ja vadelmat lähipuutarhoilta

Naapurikylästä Kannusjärveltä Luoman Mansikalta facebook.com/luomanmansikka/ olen ostanut mansikat sekä kylmäpuristetut mansikka-, mustikka- ja puolukkamehut. Mansikat ovat tosi maukkaita ja mehut kirjaimellisesti mehukasta juotavaa, maku on kuin tuoreita marjoja söisi! Mansikka-aikaan ostan heiltä myös uudet perunat, jotka useimmiten nostetaan maasta juuri silloin kun menen niitä noutamaan. Voiko enää tuoreempia olla?Viime vuosina Luomat ovat istuttaneet myös omenapuita, joten tarvittaessa saan Luomalta hankittua nekin. Luoman Mansikka on perheyritys ja yhteistyömme on kestänyt pian 10 vuotta. Luoman tuotteita saa ostettua kesäaikana muun muassa suoraan tilalta ja toreilta, esimerkiksi Haminasta ja Kouvolasta. Talviaikaan Luoman tuotteet löytyvät Kymenlaakson REKO- jakeluiden kautta sekä erilaisten tapahtumien yhteydestä.

Vadelmat hankin pääosin Lahden Tilalta lahdentila.fi, joka on Helena & Juha Poikelan pyörittämä perheyritys Haminan Onkamaalla. Lahden Tila tarjoaa muun muassa vadelmia, mansikkaa, herneitä, sekä kylmäpuristettuna mansikka-, mustaherukka- ja puolukkamehua. Vadelmat kasvatetaan muovisissa kasvutunneleissa ja marjat ovatkin ihan uskomattoman isoja ja makeita! Ylpeänä niitä laittaa vaikkapa täytekakun päälle koristeeksi, niin suuria ja samalla kauniita ne ovat.
Tuoremarjoja Poikelat myyvät suoraan tilalta, toreilla ja lähiseudun elintarvikekauppojen yhteydessä olevissa myyntipisteissä. Pakastettuna heidän marjojaan voi ostaa ainakin S-Marketeista ja Prismoista ympäri Kymenlaaksoa.

Molemmat marjatilat myyvät myös luonnon marjoja – riippuen tietenkin millainen marjavuosi kulloinkin on ollut. Pidätkö Sinä marjastamisesta?Seuraavassa emännän tarinassa heitetään verkot veteen!