Kerroin teille viimeksi tilan kuulumisia tammikuussa. Silloin kirjoittaessani tuiskutti lunta ja isäntä oli auraamassa.

Aika on mennä hurahtanut, puutarhassa raparperit alkavat työntyä jo maasta esille, ensimmäiset kukat kukkivat, villivihannekset puskevat esille ja linnut laulavat riemuiten: kevät on saapunut!

Kevät on maatiloilla kiireistä työn ja touhun aikaa. Varsinaisia kylvöjä edeltävät monenlaiset ennakkovalmistelut. Kerron teille muutaman esimerkin.

Kylvötöiden esivalmisteluja

Helmi-maaliskuussa laitetaan edelliseltä satokaudelta siemeniksi jätetyistä jyvistä pieni osa johonkin astiaan itämään: sata siementä per lajike. Kun jyvät itävät ja kasvavat, saadaan suoraa tietää jyvien itävyysprosentti. Tämä on tärkeä tieto viljelysuunnitelmaa laadittaessa. Viljelysuunnitelma on toki pääpiirteissään täytynyt ennakoida jo edellisenä syksynä, jotta on tiennyt mitkä pellot muokataan ja mitkä jätetään esim. nurmeksi. Meidän tilallamme käytettävät lannoitteet ostetaan myös jo syksyllä ja senkin vuoksi ennakointi on tärkeää tehdä hyvissä ajoin. Mutta keväällä sitten tehdään vielä suunnitelmien ”lopputarkastus” ja tilannepäivitys tarvittavine muutoksineen.

Kun suunnitelmat ovat valmiit ja tiedetään paljonko mitäkin siementä tarvitaan, suoritetaan koneellinen siementen lajittelu. Siinä niin sanotusti erotellaan jyvät akanoista ja puhalletaan ylimääräiset roskat pois. Samassa yhteydessä lajitellut siemenet säkitetään ja säkit punnitaan. Säkin kupeeseen merkitään mitä säkki sisältää ja kilomäärä paljonko säkissä on siementä. Näin kylvöjen koittaessa tiedetään mikä säkki tyhjennetään milloinkin kylvökoneeseen ja tarkistetaan viljelysuunnitelmasta paljonko millekin peltolohkolle siementä ja lannoitetta laitetaan.

Todella tärkeässä roolissa on kylvötöihin käytettävien koneiden ja laitteiden huoltotyöt. Jukka pesee ja huoltaa kaikki laitteet kylvökauden päätteeksi, mutta silti ne käydään uudelleen läpi vielä ennen uusien kylvöjen aloittamista. Kunkin työkauden päätteeksi Jukka kirjaa itselleen ylös, jos joku kohta tarvitsee seuraavana vuonna erityistä huomioita tai huoltoa. Toki koneet ovat aina koneita ja vikaa voi aina tulla silti, mutta on paljon turvallisempaa aloittaa kiirekausi, kun tietää, että tiedossa olevat asiat on katsottu ja tarvittaessa korjattu.

Teiden kunnossapitoa

Meillä noiden kylvöhommien esivalmisteluiden ja peltotöiden välissä on aika, jolloin Jukka suorittaa urakointitöinä teiden suolauksia. Ensin suolattavat tiet lanataan, jotta saadaan roudan ja liikenteen aiheuttamat kuopat tasoitettua ja sen jälkeen niille levitetään traktorin ja peräkärryn kanssa suolaa, joka on tarkoitettu juuri siihen tarkoitukseen. Kun se levitetään ns. kevätkosteuden aikana, niin suola imeytyy tiehen ja estää pahimman pölyämisen kesän tultua. Samoin se edesauttaa muutenkin tien kunnossa pysymistä ja vähentää siten esim. lanaustarvetta kesän aikana.

Tässä siis muutama esimerkki isännän tekemistä hommista, eikä pelloille pääseminenkään kaukana enää ole.

Tulevissa tarinoissa….

Entä mitäpä kuuluu matkailukuvioihimme?

Vaikka näkyvä toiminta on vielä tällä hetkellä koronakuvioiden vuoksi seis, niin toki ”kulissien takana” tapahtuu. Niistä kerron teille seuraavissa emännän tarinoissa.

Hyvää sunnuntain jatkoa kaikille!

Iloisin terveisin,

Tuula emäntä