Lähiruokaa, lähilounasta,…. mitä se LÄHI oikeasti tarkoittaa?

Meillä Aholafarmilla on panostettu siihen, että tarjoilut valmistetaan mahdollisimman suurelta osin omassa keittiössä ja raaka-aineet hankitaan pääosin lähialueelta, useimmiten paikallisilta pientuottajilta.

Aholafarmilla on ilo saada tehdä hyvää ja laadukasta yhteistyötä niin monen tuottajan / yrityksen kanssa, että kerron teille sitä useammassa osassa.
Tämä ensimmäinen osa linkittyy luonnollisesti seuraavaan tapahtumaamme, eli lokakuun lähilounaaseen.
Yhteistyökuvaus saa jatkoa n. kuukauden kuluttua marraskuun lähilounaan lähestyessä.

LIHA:
Lokakuussa pääruokana oleva naudan paisti on peräisin Maatila Peltokukan emolehmäkarjasta.
Maatila Peltokukka sijaitsee Ihakselassa (ent. Ylämaan, nyk. Lappeenrannan alueella). Tilalla olevat eläimet kasvatetaan itseuudistuvalla periaatteella. Se tarkoittaa, että eläimet saavat alkunsa tilan omien siitossonnien laiduntaessa samalla pellolla lehmien kanssa ja ne syntyvät sekä kasvavat tilalla teurastukseen asti. Tila on panostanut siihen, että eläimet saisivat elää mahdollisimman hyvän elämän alusta loppuun ja sen huomaa myös Peltokukan lihatuotteista. Nämä tuotteet eivät todellakaan ole stressaantuneen eläimen lihaa.
Maatila Peltokukka myy tuotteitaan sekä suoramyyntinä, että Imatran, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan lähiruokarenkaissa eli REKO-renkaissa sekä Lappeenrannan ruokapiirissä.
Voit tutustua tilan toimintaan ja sen eläimiin tarkemmin tästä linkistä http://www.maatilapeltokukka.fi/

Mutta tarvitsemme valmistettaviin aterioihin myös sianlihaa, makkaroita, lampaanlihaa, palvituotteita…. Kaikkiin näihin tarpeisiimme vastaavat paikallisesti toimivat Takaladon Liha & Kala Oy, Kotkan Lihamestarit Oy, sekä Seppälän Lammastila. Yhteistyö heidän kaikkien kanssa on pelannut aina tosi loistavasti ja noudetut tuotteet eivät ole koskaan tuottaneet meille pettymystä, vaan aina on kotiin kulkeutunut taatusti tuoretta ja laadukasta lihaa.
Omalta tilaltamme kaikkein lähimpänä lihapuolen yhteistyökumppaneista sijaitsee Toikan Tilateurastamo, jonka toimipiste sijaitsee naapurikylässä Kannusjärvellä.
https://takaladonlihajakala.net/
http://kotkanlihamestarit.fi/
http://www.seppalanlammastila.fi/
https://www.kymenpuhelinluettelo.fi/yritykset…

PERUNA:
Perunat olemme hankkineet jo usean vuoden ajan Mia ja Marko Junkkarilta Haminan Kolsilasta.
He kasvattavat pelloillaan perunaa ja kukka- sekä keräkaalia.
Heihin tutustuimme aikanaan Haminan REKO jakeluiden kautta. Junkkarin tilalla ei ole vähittäismyyntiä, vaan he toimittavat tuotteitaan tukkuihin, kauppoihin, ravintoloihin, yms.

JUUREKSET JA VIHANNEKSET:
REKO jakeluiden kautta löytyi myös yhteistyökumppani juureksille ja vihanneksille, tämäkin Kolsilassa sijaitseva Pousin tila.
Haminan ja Kotkan REKO –jakeluissa saat ostettua heiltä esim. perunoita, härkäpapua, erilaisia sipuleita, kaaleja, porkkanoita, punajuuria, lanttuja, palsternakkaa, hapankaalia, jne. He myyvät tuotteitaan myös lauantaisin Kotkan kauppatorilla sekä suoraan kotoa puhelimitse soittamalla.
Linkki heidän sivulleen: https://www.facebook.com/Pousin-perunat-ja-vihannekset-406…/

JAUHOT, HIUTALEET, PELLAVANSIEMENET, HUNAJA, ISOMMAT LEIPÄERÄT….
Minä, eli Tuula -emäntä, leivon pääsääntöisesti kaikki leivonnaiset kotona pikkuleivistä ruisleipiin. Mikäli aikataulu antaa myöten, teen myös REKOon myyntiin erilaisia leipomuksia: lähinnä vaaleita leipiä, pullia, pikkuleipiä,jne. Uusin myyntituotteeni on itse kehittelemäni Aholafarmin lähigranola.

Jauhot leivonnaisiin haen lähimyllyltä Liikkalasta, eli Jalon Mylly Oy:ltä.
Sieltä saan noudettua monipuolisesti jauhojen lisäksi monia muitakin erilaisia viljatuotteita, kuten hiutaleita, leseitä, jauhoseoksia, jne.
Jalon Mylly jauhaa lähipelloilla kasvaneesta kotimaisesta viljasta laadukkaita jauhoja, ryynejä ja hiutaleita jo kuudennessa sukupolvessa.
Työ tehdään tänään samalla periaatteella kuin aiemminkin vuosisataisia perinteitä ja asiakkaan toivomuksia kunnioittaen.
Heillä on myllyn yhteydessä myös pieni puoti, jonne voi kuka tahansa poiketa arkipäivisin ostoksille. Tutustu myllyn tarinaan ja tuotteisiin tästä:
https://www.jalonmylly.fi/

Jo äsken mainitsemani lähigranola on noussut kysytyksi tuotteeksi Kymenlaakson REKO-jakeluissa.
Jalon Myllyn hiutaleiden ja leseiden lisäksi granolaan sekoitan mm. pellavansiemeniä, samoin käytän pellavansiemeniä paljon myös leivonnassa. Nekin ovat paikallista tuotantoa, Kouvolan kupeesta Korialta, Liisa ja Tommi Mattilan Puotimaalta. Tila tuottaa luomuna kauraa, ohraa, vehnää, ruista, pellavaa, härkäpapua, mustaherukkaa ja mansikkaa. Puotimaalla Liisa emäntä pyörittää tilan muiden töiden ohella luomukauppaa ja lahjatavarapuotia jossa on myynnissä mm. oman tilan (Mäkelä) luomujauhoja, luomukosmetiikkaa ja luonnonkosmetiikkaa.
Heidän ja kauppansa valikoimaansa pääset tutustumaan tästä: https://www.puotimaalla.fi/

Granolan makeutukseen käytän hunajaa. Hunajan suhteen meillä on useampikin paikallinen kumppani.
Vain muutaman kilometrin päässä meiltä sijaitsee Kirpun tila. Heillä on kuitenkin toimiva oma myyntikanavansa, joten heiltä harvemmin liikenee myyntiin muualle.

Useamman vuoden olemme tehneet yhteistyötä Kotkan Hurukselassa toimivan Jaakkolan Tilan kanssa. Heiltä olemme tarvittaessa aina löytäneet myös ihania paikallisia pikkutuliaisia erilaisiin tilanteisiin, mm. tilan vadelmista valmistettuja suussa sulavia marmeladeja. Nykyään heidän toimintansa on entisestään monipuolistunut ja laajentunut, sillä isäntäpari Maarit ja Pekka pyörittävät Hurukselassa kauppakahvio Susikoskea. Siellä kannattaa ehdottomasti poiketa vaikka kahvilla, samalla saattaa löytää mukaansa muutakin herkullista ja kaunista….

Uusin yhteistyökumppanimme löytyi suunnilleen kauppareissun varrelta, eli Haminan Summasta: T:mi Koivuniemen Mehiläispesä. Koivuniemen Mehiläispesän hunajaa tuotetaan maatilalla Virolahden Koivuniemessä, Porolahden pohjukassa. Hunajasato myydään suoramyyntinä ja paikallisilla markkinoilla. Tutustu heihinkin kotisivuilta lisää.

http://www.jaakkolantila.fi/
http://www.susikoski.fi/
http://www.mehilaispesa.net/Etusivu.html

Kun Latopirtille on saapumassa normaalia isompi joukko syömään ja koen oman kapasiteettini leivän leivonnan suhteen käyvän liian pieneksi (esim. Aholafarmin toritapahtumat), niin leipien tuoreus ja paikallisuus kuitenkin säilyy. Luotettavat ja taatusti hyvät leivät ja rieskat haetaan silloin Haminasta Leipomo T. Pakkkala Ky:ltä.
Pakkalan leipomustuotteisiin kuuluvat itse tehdyt uunituoreet rieskat ja ruisleivät. Kaikki tuotteet ovat lisäaineettomia ja lähiraaka-aineista valmistettuja, jauhot tulevat Jalon Myllystä.
Leipien lisäksi saat heiltä suussa sulavat makeat herkut, kuten pullat, kuivakakut, marjapiirakat ja pitkot. Korkean laadun takaavat osaavat työntekijät ja pitkä kokemus. Leipomo T. Pakkala Oy on leiponut leipää ja leivonnaisia jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Heidän tuotteensa löydät Haminan ja Karhulan toreilta, tarkemmat tiedot toripäivistä ja yhteystiedoista löydät tästä: http://www.leipomopakkala.fi/

Kuten huomaatte, sana LÄHIruoka ei ole todellakaan vain sanahelinää, tai jokin kummallinen mainoskikka.
Tapahtuman lähestyessä teen ennakkoon tilaukset joko puhelimella tai sähköpostilla ja sen jälkeen lähden ajokierrokselle noutamaan kulloinkin tarvittavat tuotteet.
Hankintamatkan jälkeen on nautinto saada asettua valmistamaan omassa keittiössä ruokaa kunnollisista ja tuoreista raaka-aineista!

Eikä luettelo yhteistyökumppaneistamme todellakaan lopu tähän!
Seuraavassa osassa kerron teille, että mistä meille haetaan esim. marjat, mehut, juustot ja kalat.
Läheltäpä tietenkin…

Palataan näihin marraskuussa, mukavaa lokakuuta kaikille! 😃🍂🍁☀️
Iloisin terveisin
Tuula Aholafarmilta